Ustaliliśmy, że witamina C jest jedną
z podstawowych substancji, niezbędnych do życia i prawidłowego
funkcjonowania naszego organizmu. Chcąc nie chcąc musimy ją
dostarczać wraz z pożywieniem. Największym i najpewniejszym
źródłem witaminy C są oczywiście świeże owoce i warzywa. Ale
jak to w przyrodzie jedne zawierają jej mniej, drugie znacznie
więcej. Co ciekawe kwas askorbinowy znajdziemy także w niektórych
produktach mlecznych – takich jak kefiry i jogurty, czy też nawet
w podrobach (wątróbce) i mięsie drobiowym.
Najlepsze źródła witaminy C
Świeże owoce to jedno z najlepszych źródeł wit C |
Jedno z najlepszych źródeł witaminy
C to wcale nie jest cytryna, tylko niepozorna roślina porastająca nasze
parki i lasy – czyli dzika róża. Suszony jej owoc to potężna
skarbnica kwasu askorbinowego. Dorównać mu może, jako najlepsze i największe źródło witaminy C, jedynie egzotyczna
acerola, zwana barbadoską wiśnią. Jednak patrząc na dostępność, ale i
ceny, lepiej wybrać nasze rodzime źródło. Gdzie nawet jesteśmy w stanie
sami nazbierać owoce dzikiej róży, ususzyć je i zrobić na zimę
herbatkę. Można także pobawić się w przetwórstwo i zrobić sok,
nalewkę, dżem czy konfiturę. Pamiętając przy tym, że witamina C
jest czuła na wysokie temperatury.
Całkiem dobrym źródłem kwasu
askorbinowego jest także czarna porzeczka oraz
czerwona papryka. Już nieduża ilość tych owoców i warzyw,
potrafi zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Warto także dodawać do swoich potraw natkę pietruszki lub jeśli nie
jesteście jej zwolennikami to chociaż spróbować lemoniady
pietruszkowej.
Kwas askorbinowy uzupełnimy jedząc też brokuły, pomidory, kapustę, a także nasze obiadowe must have – czyli ziemniaki. Nie można ich tylko przed gotowaniem zbyt długo moczyć w wodzie.
Latem to już w ogóle jest raj pod względem naturalnego źródła witaminy C – truskawki, jeżyny, wiśnie, maliny – wszystko to dostarczy nam tej potrzebnej substancji. Zimą można z kolei postawić na owoce egzotyczne: papaje, kiwi oraz oczywiście cytrusy.
Kwas askorbinowy uzupełnimy jedząc też brokuły, pomidory, kapustę, a także nasze obiadowe must have – czyli ziemniaki. Nie można ich tylko przed gotowaniem zbyt długo moczyć w wodzie.
Latem to już w ogóle jest raj pod względem naturalnego źródła witaminy C – truskawki, jeżyny, wiśnie, maliny – wszystko to dostarczy nam tej potrzebnej substancji. Zimą można z kolei postawić na owoce egzotyczne: papaje, kiwi oraz oczywiście cytrusy.
Jak uchronić owoce i warzywa przed stratą witamin:
Trzeba też na końcu dodać, iż
witamina C naturalnie występująca w owocach i warzywach, jest nieco
lepiej przyswajalna, niż taka z apteki. Z tego powodu, iż występuje
ona w tej formie w obecności innych naturalnych substancji, które
umożliwiają jej lepsze wchłanianie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz