Jak owocuje morwa biała:
Właściwości morwy białej i czarnej
Morwa biała - przede wszystkim kontroluje poziom insuliny u cukrzyków i co się z tym wiąże także hiperglikemię. Morwa biała również ma wpływ na wysoki poziom cholesterolu. Jej owoce zawierają dobre dla naszego zdrowia flawonoidy oraz oczywiście cenne witaminy i minerały.Morwa czarna - co ciekawe zawiera więcej żelaza, od swojej białej kuzynki. Oprócz tego jest bogata w flawonoidy, taniny i karotenoidy. Ma podobnie słodki smak, a wyglądem jeszcze bardziej przypomina leśne jeżyny. Morwa czarna wykorzystywana jest w chorobach układu krążenia, także przy anemii. Pomaga w walce z miażdżycą i chorym na Alzheimera.
Morwa czarna - właściwości i działanie |
Działanie morwy na nasz organizm
- Obniża poziom cukru we krwi
- Ograniczają rozwój miażdżycy
- Hamują przemianę cukrów w glukozę
- Powodują zmniejszenie łaknienia na słodycze
- Mają działanie lekko przeczyszczające
- Poprawiają perystaltykę jelit
- Zawarte w nich żelazo ma pozytywny wpływ na proces krwiotwórczy
- Z kolei obecność flawonoidów pomaga walczyć z wolnym rodnikami
- które również opóźniają procesy starzenia się
- Wykazują działanie przeciwnowotworowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz