środa, 29 maja 2019

Owoce morwy sprzymierzeńcem w walce z cukrzycą oraz inne ich właściwości

Morwa od zawsze kojarzona była z cukrzykami. Owoce tej rośliny, od lat są wykorzystywane jako środek pomocniczy w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Co ciekawe mamy dwa rodzaje morwy: biała i czarną. Obie mają pro zdrowotne właściwości, ale różnią się nieco między sobą.

Jak owocuje morwa biała:


Właściwości morwy białej i czarnej

Morwa biała - przede wszystkim kontroluje poziom insuliny u cukrzyków i co się z tym wiąże także hiperglikemię. Morwa biała również ma wpływ na wysoki poziom cholesterolu. Jej owoce zawierają dobre dla naszego zdrowia flawonoidy oraz oczywiście cenne witaminy i minerały.

Morwa czarna - co ciekawe zawiera więcej żelaza, od swojej białej kuzynki. Oprócz tego jest bogata w flawonoidy, taniny i karotenoidy. Ma podobnie słodki smak, a wyglądem jeszcze bardziej przypomina leśne jeżyny. Morwa czarna wykorzystywana jest w chorobach układu krążenia, także przy anemii. Pomaga w walce z miażdżycą i chorym na Alzheimera.

Morwa czarna - właściwości i działanie

Działanie morwy na nasz organizm

  • Obniża poziom cukru we krwi
  • Ograniczają rozwój miażdżycy 
  • Hamują przemianę cukrów w glukozę
  • Powodują zmniejszenie łaknienia na słodycze
  • Mają działanie lekko przeczyszczające
  • Poprawiają perystaltykę jelit
  • Zawarte w nich żelazo ma pozytywny wpływ na proces krwiotwórczy
  • Z kolei obecność flawonoidów pomaga walczyć z wolnym rodnikami
  • które również opóźniają procesy starzenia się
  • Wykazują działanie przeciwnowotworowe
Morwę kupimy w sklepie pod postacią suszonych owoców, a także w herbatkach czy dżemach i konfiturach. Aby ja wykorzystać w codziennym menu, warto zainspirować się zdrowymi przepisami - https://flipboard.com/@milenakot/zdrowe-przepisy których w sieci jest pod dostatkiem. Osobiście suszona morwę dodaję najczęściej do owsianki i jogurtów. Natomiast dżem czy konfiturę używam do naleśników czy do śniadaniowej bułeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz