czwartek, 29 sierpnia 2019

Zdrowe słodycze bez cukru - właściwości zdrowotne daktyli

Suszone daktyle to jedne ze zdrowszych słodyczy, jakie możemy przekąsić. Z powodzeniem zastępują cukier w wielu zdrowych, fit przepisach. Zaraz obok bardzo dojrzałych bananów. Daktyle jednak przeważają nad bananami, nie tylko w dużo większej słodyczy, ale i na przykład w zawartości potasu. Mają go bowiem o połowę więcej, niż te żółte owoce! Oprócz tego daktyle to źródło 15 witamin i minerałów, dostępnych prosto z natury.  Z tego też powodu weganie chętnie korzystają z dobroczynnych właściwości tych suszonych owoców. To także super przekąska dla dzieci, która zaspokaja apetyt na słodycze.


Daktyle i ich zdrowotne właściwości

Właściwości suszonych daktyli


Ludność arabska jest przekonana, że suszone daktyle zapewniają nie tylko dobry stan naszego zdrowia, ale i długowieczność.Wiara ta bierze się z następujących prozdrowotnych właściwości:
  • potas - jak wspominałam daktyle to znakomite źródło potasu. Pierwiastek ten kontroluje ciśnienie krwi, a także pracę nerek oraz wydzielanie insuliny
  • błonnik - daktyle to także dobre źródło błonnika, który ma bezpośredni wpływ na pracę jelit. Pomaga także kontrolować poziom cukru i cholesterolu we krwi
  • lecytyna i luteina - oba składniki bardzo korzystnie wpływają na nasz wzrok
  • siarka organiczna - ta z kolei pomaga łagodzić ewentualne reakcje alergiczne
  • magnez i salicylany - działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie (jak aspiryna ;))
  • witaminy z grupy B oraz tauryna - składniki te dobrze wpływają na nasz układ nerwowy, przeciwdziałają depresji oraz nas uspokajają
  • cukry proste - to z kolei znakomite źródło energii z czego nasz organizm skrupulatnie korzysta
Warto tez dodać, iż daktyle są nie tylko dobrym zamiennikiem lizaków i cukierków dla maluchów. Sprawdzają się również u cukrzyków, gdyż ich indeks glikemiczny jest niski - IG 43-54.

A co można zrobić z daktyli?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz